четвъртък, 22 януари 2015 г.

QE - ECB


                                          Повече информация от Супер Марио след 15:30.

Седем възможни сценария за решенията на ЕЦБ


Съобщението за количествено облекчаване в Еврозоната изглежда застрашаващо за нея. Шокиращото решение на Швейцарската централна банка с придружаващите го удари и скорошни коментари от служителите на ЕЦБ отъпкаха пътеката към значимото съобщение. Реакцията на EUR/USD ще зависи от размера на програмата. Но Драги и сие не е сигурно дали ще посочат конкретни цифри, но сигурно ще излязат с други варианти, като програма без времева рамка, избирайки процент от националния дълг като мярка и други.
Ето и седем потенциални сценария за събитието на 22-ри Януари, заедно с верояните и възможни реакции на EUR/USD:
1. QE на стойност около 750 млрд. евро. Това се вмества идеално между приготвените 500 млрд. евро според отчетите и 1 трилион евро. Считайки и другите инструменти като TLTRO и ABS, програмата за количествени улеснения в този рамер е възможно да направи разширение на баланса, достигащо около 1 трилион евро, както Банката е предвидила. При този сценарий, еврото ще се понижи, но няма да се срине. Вероятност: висока.
2. Количественото облекчение ще е в размер на 500 млрд. евро. Това е каквото служителите на ЕЦБ предварително бяха подготвили, според отчетите, но оттогава изглежда че тази стъпка ще е по-голяма. Подобен ход като цяло е отчетен в цената на EUR/USD и реакцията да бъде „продавай на фактите“. Вероятност: средна.
3. QE ще струва 1 трилион евро или повече. Възможно е програмата да бъде „до един трилион“ или да не достигне тази сума, но ефектът ще бъде достатъчно силен и еврото драстично ще спадне. Верояност: ниска.
4. Количественото облекчение да е до 25% от общият дълг на НЦБ и възможност за неучастие. Това определено е валидна възможност според това, което Кнот трябваше да спомене и да предположи дори 2 трилиона евро. Въпреки това, ако купуването на облигации се извършва на национално ниво, с НЦБ (националните централни банки), отколкото чрез ЕЦБ, и страните ще могат да се откажат, Германия със сигурност е кандидат, който ще се откаже от участие, отнемайки тежестта на програмата. Тази може да предизвика смесена рекация и много усложнения на пазарите, което ще нарани еврото. Възможност: средна до голяма.
5. QE до 25% от общият дълг, управляван от ЕЦБ. В този сценарий, ЕЦБ управлява всяко изкупуване на облигации, и то сравнително бързо, печатайки много евра и движейки бързо към състоянието на баланса от 2012. Това ще накара еврото бързо да потъне. Вероятност: ниска до средна, в зависимост от германската опозиция.
6. Да не бъде обявено QE. Някои все още очакват ЕЦБ само да говори за действията си през Март и да не направи нищо в момента. Според последните намеци, веоятността изглежда много слаба. В този случай, еврото ще скочи, тъй като избягването на действие в момента би могло да значи и избягване на действия на по-късен етап.
7. Неограничена времева рамка. Ако Драги заимства страница от последната книга на ФЕД, той може да обяви месечно изкупуване на облигации и да бъде премахната времевата рамка за края или изтъняването й. Неограничената програма е най-силната възможност и паритета за двойката EUR/USD е верояност през следващите дни, в зависимост от месечното количество. Въпреки това, вероятността е ниска: ЕЦБ приема политиките на другите банки, но обикновено не най-последните, нито най-рисковите.
Предполагаме, че ЕЦБ няма да купува корпоративни облигации, вероятност която беше завишена в миналото, но може да бъде запазена като вероятна „Втора фаза“ – запазване на амунициите в куфара с инструменти.
А Вие какво смятате, че ще направи ЕЦБ?