вторник, 20 януари 2015 г.

Българска Фондова Борса

Около 10% от сделките са осъществени със съдействието на банки, разполагащи с лиценз на инвестиционни посредници
PROFIT.BG

Уорън Бъфет

Китайската икономика расте със 7,4% за 2014 г.



По предварителни данни китайската икономика е нараснала със 7,4% през 2014 г. което е само с 0,1% под целта,поставена от правителството, предаде Bloomberg. Брутният вътрешен продукт на Китай през 2014 г. е достигнал 63,6 трилиона юана или малко над 10 трилиона долара. Националното статистическо бюро на Китай казва на своя уеб сайт, че китайската икономика е достигнала до „ново нормално състояние на стабилен растеж през 2014 г.”

Ръстът за четвъртото тримесечие на 2014 г. на годишна база е 7,3%, а на тримесечна база 1,5%. Индустриалното производство на годишна база за декември расте със 7,9% при очаквани 7,4%, а за цялата 2014 г. ръстът в показателя е 8,3%. Продажбите на дребно през годината пък нарастват с 12%, което е индикатор, че китайското правителство е успяло да стимулира потреблението. Най-голям принос за ръста имат онлайн продажбите, които нарастват с близо 50% през 2014 г. спрямо 2013 г.

Годишната инфлация достига 2%, а ръстът в заплатите, като се премахне ефектът от инфлацията, е 8%.

През 2014 г. ръст отбелязват и инвестициите в дълготрайни материални активи, които номинално се увеличават с 15,7%, както и инвестициите за изграждане на недвижимо имущество, които растат номинално с 10,5%.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/economy/2015-01-20/kitayskata-ikonomika-raste-sas-74-za-2014-g

за QE от ЕЦБ



Г.Георгиев: До голяма степен очакванията за QE от ЕЦБ вече са отразени от пазара
Георги Георгиев, потрфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт
Публикувана: 20 яну 2015 | 10:08 
Георги Георгиев смята, че пазарът вече в голяма степен е отразил очакванията за бъдещи действия от ЕЦБ и настъпване на педала на количествените улеснения. Колко е по-голямо подпомагането на икономиката по този начин, толкова повече еврото ще намали от стойността си, смята Георгиев. Възможно е да има паритет между долар - евро.

От сумата, която евентуално ще се спусне към пазара от ЕЦБ завиви и ръста на капиталовите пазари в Европа, но Георгиев смята, че ще има такъв. Дали тези улеснения ще имат полза обаче, зависи от условията, които зададе банката, за да не изтекат те към капиталови пазари и развиващи се страни, а към бизнес, който може да допринесе за така очакваните структурни промени.

Развиващите се пазари в Европа, смята портфолио мениджъра, ще имат затруднения от освобождаването на франка от еврото, тъй като страни като Полша и Унгария имат много отпуснати ипотечни кредити във франкове. Полша, според Георгиев, ще изпита по-сериозни затруднения поради скъпия франк, а Унгария е предприела изненадваща стъпка в началото на годината като е обърнала всички кредити във франкове, в евро и долари.

 

Цялото интервю в студиото на Инвестбук с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал:

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-01-20/ggeorgiev-do-golyamat-stepen-ochakvaniyata-za-qe-ot-etsb-veche-sa-otrazeni-ot-pazara
<P> Това е най-големият седмица на кариерата си </ P> Фотограф:. Thomas Lohnes / Getty Images


Действията, че Европейската централна банка най-накрая ще обяви тази седмица, няма да даде на континента от стимула, тя се нуждае.Ето няколко причини, но основната не се е променило: система за икономическо управление на Европейския съюз е счупен. Какво е забележително е, че правителствата в Европа дори не са започнали да се изправи срещу този голям проблем.
След месеци на бавно ескалиращото намеци, разбирания, анализи и препарати - с инфлацията да намаляват през цялото време, най-скоро, за да по-малко от нула - президентът на ЕЦБ Марио Драги има друг избор, освен да разкрие някаква количествена програма облекчаване тази седмица. Политиката е широко очаквано и цени на пазарите. Ако централната банка не прави нищо, реакциите ще са грозни.
Нещо доста съществено ще са необходими само за да се избегне това. Но именно защото умерено размер QE програма се очаква - на, да речем,  500 милиарда евро - пристигането му не ще има много по-нататъшно действие. За да достави необходимия стимул, ЕЦБ трябва да изненада финансовите пазари с по-голяма от очакваното обявяване.
Как може Драги направи това? Програма на 1000000000000евро вместо 500 милиарда, например, би било меко казано изненадващо, и затова леко полезно. Далеч по-изненадващо, и следователно много по-добре, ще бъде дадена програма неограничена по размер и срок на действие - всичко необходимо, за , тъй като той може да го направи, за да прокара еврозоната инфлацията обратно до 2 на сто.
Да предположим, Драги реши, тъй като той трябва да отиде за окончателни шок и ужас. Тогава той би могъл да добави, че ЕЦБ не смятате неговата 2% инфлация като таван толкова дълго, тъй като търсенето в Европа е била недостатъчна. Той може да призове правителствата да увеличат техните заеми и да им кажа, че ЕЦБ ще купува новия дълг директно, по координиран парична и фискална експанзия. Той може да се каже, че паричната политика, както той го разбира, включва възможността за " пари хеликоптер "- и че банката скоро ще започне изпращането на проверки за всеки гражданин на ЕС.
Проблемът е, че ЕЦБ е показано, отново и отново, че е темперамент и институционално плах. Тези по-радикални предложения ще раздели своята борда на вземане на решения и съда политически спорове, меко казано. Те могат също така да е незаконно: Договорът Единната валута забранява "парично финансиране" на правителствата, и насоки от миналата седмица от Съда на ЕС на правосъдието генералния адвокат е, че покупките на държавни дългови инструменти са понякога допустими , но при определени условия. Ръководството изглежда изключва координирана монетарна и фискална експанзия (чрез покупки първичния пазар на облигации); той изрази резерви по отношение на подпорните облигации на банката до падежа (налагане на ограничение на продължителността на QE).
Правна или не, парите хеликоптер ще бъде челен отричане на паричната консерватизма, че правителството на Германия и други са се опитали да наложат на брега. Същото важи и за всичко, което изглеждаше като повишаване на целевата инфлация на ЕЦБ.
Дълго преди сега, Драги трябва да изведе работата си по линията и се притиска за мащабна, Fed стил QE. Той знаеше, че това, което е необходимо. Той е трябвало да признае, че консенсус не би било възможно и отишъл напред с голи мнозинство на подкрепа от своята борда. Той е трябвало да се справи с правителствата на Европа и европейските съдилища, за да го спре, ако се осмели. Вместо това, той спазваше правилата, както и от Европейския инстинкт да пропилявам сам.
Това е жалко, но просперитет на Европа никога не е трябвало да зависи от една героична централна банка президент . Европа се нуждае от нови правила - да се даде възможност за координирана фискална политика и по-активна централна банка. Дори и сега, правителствата на ЕС не могат да се въвеждат, за да мисля за това. Нови правила вероятно ще се нуждаят от нов договор, и в момент, когато Европейският съюз е непопулярен сред своите граждани, това е перспективата лидери ужас. Цената Европа е платил за тази небрежност е вече огромен, и той продължава само да монтирате.
За да се свържете с висш редактора, отговорен за статии Bloomberg Преглед на: Дейвид Шипли в davidshipley@bloomberg.net.

Важна седмица за финансовите пазари.


Уважаеми трейдъри,
След решението на Швейцарската националната банка миналия четвъртък, следва нова важна седмица за финансовите пазари.
Макроикономическият календар за тази седмица е запълнен от две важни събития, които ще доминират сцената.
Европейската централна банка ще "отпразнува" своята месечна среща, като обяви лихвения процент и своята парична политика в четвъртък, 22-ри януари. Според повечето анализатори е твърде възможно да бъде одобрен план за количествени улеснения. Това решение може да окаже сериозен ефект върху търговията на световните финансови и стокови пазари.
В неделя 25-и януари, само три дни по-късно, Гърция ще смени своя парламент.
Тези две събития се окачва да създадат сериозна волатилност на еврото.
ActivTrades винаги е защитавала своите клиенти, поради тази причина увеличаваме изискването за марджин на всички валутни двойки, включващи EUR, 4 пъти.
Промените ще влязат в сила на 20-и януари от 8.00 ч. българско време.
Моля, не се колебайте да се свържете с нашия отдел за обслужване на клиенти при всякакви въпроси.
С уважение,
Екипът на ActivTrades   FBMtrader

Как да инвестираме в акции


http://smartmoney.bg/kak-da-investirame-v-akcii-pulno-rukovodstvo-za-nachinaeshti/